• Farebné emócie – výstava obrazov
          • Farebné emócie – výstava obrazov

            Výstava Stanislava Jasovského Farebné emócie ponúka koncentráciu rôznych pocitov. Je prehliadkou emócií vo farbách, plochách a líniách.  Abstrakcia vyžaruje energiu a ak jej venujeme minútku a neignorujeme jej city, vždy sa nám odvďačí spätným pohladením. V galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni si ju boli zažiť žiaci štvrtého ročníka.  A musíme s nadšením priznať, že výstava nás naplnila radosťou a pokojom.

             

        • Obvodné kolo Technickej olympiády
          • Obvodné kolo Technickej olympiády

            Naša škola už po 11. krát bola organizátorom okresného kola Technickej olympiády, ktorá sa konala 28. 11. 2019 v priestoroch školskej dielne a učební. Po školskom kole technickej olympiády v kategórii A a B postúpili na okresné kolo najlepší. Zahájenie olympiády uskutočnil predseda OK TO Mgr. Juraj Macura. Potom už nasledovalo riešenie teoretickej a praktickej časti technickej olympiády.

             
            Žiaci našej školy  so zadanými úlohami tak v testovej ako aj praktickej časti si poradili veľmi dobre a obsadili v silnej konkurencii škôl okresu krásne 1. miesto v kategórii A (Kohút Tomáš z 9.B a Chaba Michal z 8.B), 2. miesto v kategórii B  (Schurdák Šimon zo 7.A) a 3. miesto  v kategórii B   (Bujňák Matej zo 7.A). Pri riešení úloh využili nielen teoretické vedomosti, praktické zručnosti, ale aj vzájomnú spoluprácu, dôslednosť a trpezlivosť pri realizácii zadanej praktickej úlohy.

        • Olympiáda zo SJL
          • Olympiáda zo SJL

            Dňa 19.11.2019 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo SJL, v ktorom si zmerali sily naši deviataci. Okrem vedomostného testu bolo ich úlohou i transformovať text a predviesť svoje verbálne i neverbálne zručnosti v ústnom prejave. Víťazkou sa stala Emma Fidermáková z 9.B a na okresné kolo spolu s ňou postúpila Aneta Stričová z 9.A, kde boli obidve úspešnými riešiteľkami. Gratulujeme!

             

        • Volejbalová show
          • Volejbalová show

            Keď sme boli na volejbale, zrazu bolo hlučno v sále.
            Bieli hráči vyhrávali a my sme všetci výskali.
            So zážitkom odchádzame, už je ticho v celej sále,
            a s úsmevom na tvári, putujeme do triedy. /Ninka a Karolínka, 4.C/
            Milujeme volejbal, máme ho tu plný raj.
            Volejbal je krásna show a v Ľubovni je toho hoj. /Matej a Michal, 4.C/

             

        • Športová imatrikulácia prvákov
          • Športová imatrikulácia prvákov

            Na našej škole prebehol projekt Celoslovenského testovania pohybových zručností žiakov. Cieľom testovania je ale odporučiť deťom (aj rodičom) druhy športov, v ktorých môžu byť ich deti úspešné. A tak sme sa aj my s našimi prváčikmi zabávali športom a urobili sme si „športovú olympiádu prvákov“, kde žiaci absolvovali disciplíny pohybových schopností ako sila, vytrvalosť, koordinačné schopnosti a pohyblivosť. 

            Počas celého dopoludnia tohto športového dňa si naši najmladší žiaci počínali ozaj skvelo: snažili sa, nebolo na nich vidieť žiadne známky únavy, ba navyše sa im testované aktivity páčili. Za každé absolvované stanovište získavali pečiatky-body a v závere slávnostne zložili prvácky sľub. /Mgr. J.Kandráčová, Mgr. R.Boďová/

        • iBobor - celoslovenská informatická súťaž
          • iBobor - celoslovenská informatická súťaž

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras. Tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach (po slovensky Informatický bobor). Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do 57 krajín po celom svete.

            V novembri 2019 sa na Slovensku do súťažných úloh zahryzlo 89 768 súťažiacich z 1 116 škôl. Medzi nimi aj 158 žiakov našej školy. Úspešným riešiteľom BLAHOŽELÁME.

            Úspešní riešitelia: iBobor_2019.pdf​​​​​​​

        • Noc v škole
          • Noc v škole

            Keďže naši druháci majú svoju školu veľmi radi, rozhodli sa spolu so svojou p. učiteľkou R. Boďovou a svojou p. vychovávateľkou M. Grossovou, že ju nenechajú prázdnu ani v noci. Vyzbrojili sa spacákmi, dobrotami od rodičov, dobrou náladou a začala sa noc plná zaujímavostí a dobrodružstiev. Najprv sme si urobili kvíz o Slovensku, potom sme sa vybrali na prechádzku nočnou školou. Na cestu nám svietili iba baterky.

            Po návrate nás čakala pizza, oddych po jedle a potom pyžamová párty so súťažami, hrami a tancom. Pred spaním sme si ešte umyli zúbky, popočúvali rozprávku, spomenuli si na svojich rodičov a súrodencov, a plní zážitkov sme sladko zaspali. Ráno, po spoločných raňajkách, sme sa rozišli šťastní domov.

        • Vtáčie búdky a krmítka
          • Vtáčie búdky a krmítka

            Vtáčky, vtáčky štebotavé, niečo pre Vás pekné máme... Deti zo ŠKD s p.vych. M.Grossovou si pozvali na tvorivé dielne svojich šikovných oteckov, dedkov ,dokonca bračeka a šikovnú tetu. Spolu vyrobili krásne búdky a krmítka pre vtáčikov .Už len ich umiestniť do školskej záhrady, na okná tried, nasypať semiačka a môžeme vtáčikom popriať: „DOBRÚ CHUŤ!“

             

        • Starostlivosť o vtáčiky
          • Starostlivosť o vtáčiky

            ...na besede ma zaujal príbeh o orlovi, ktorý simuloval pred ľuďmi, že je slabý. Keď si myslel, že ho nikto nevidí odrazu bol fit. Skrátka herec. Teta, ktorá nám tento príbeh rozprávala bola vtipná, milá a dozvedeli sme sa od nej veľa zaujímavostí o vtáčikoch. Ďakujeme. /Diana Neupauerová, 4.B/

             

            ...Ani som nevedel, že robím zle, keď kŕmim divé kačky suchým chlebom, a že lastovičky dokážu preletieť až 9 000 km. /Rišo Dulák, 4.B/

            ...Po besede sme robili kŕmidlo pre vtáčiky. Veľmi ma to bavilo. Aby na ňom držali semienka (mak, slnečnica, orechy, ovsené vločky) použili sme špeciálne lepidlo - bravčovú masť /Aďka Mačugová, 4.B/

            ...Na výrobu kŕmidla som použila plastovú fľašu, do ktorej som vyrezala otvor. Nevedela som, že otvor treba oblepiť  lepiacou páskou, aby sa vtáčiky neporezali. /Terezka Flekačová, 4.B/

            ...Dozvedela som sa, že lastovička má svojich dvojníkov : belorítku a dážďovníka obyčajného. Veľmi sa mi páčila prezentácia. /Viktória Leščinská, 4.B/

            ...Bolo to super, bavilo ma máčať si ruky v bravčovej masti, keď sme vyrábali kŕmidlo..... /Richard Kreta, 4.B/

        • Naši malí záchranári
          • Naši malí záchranári

            Zachrániť život dokážu aj deti, stačí ak ich naučíme ako môžu byť nápomocní. A tak sa stretli malí a veľkí... Naši druháci (II.A p.uč. Boďová) a deti zo 7.oddelenia ŠKD (p.vych.Grossová) sa to dnes skúsili naučiť.  Navštívili nás veľkí gymnazisti,záchranári z Gymnázia Terézie Vansovej, ktorí pod vedením p.uč. Mgr.V.Bolešovej chodia na krúžok  - Mládež červeného kríža. 

            Deti sa učili poskytnúť prvú pomoc masážou srdca, umelým dýchaním, skúšali obviazať ranu zraneným spolužiakom a naučili sa dôležité telefónne čísla prvej pomoci. Záver patril veselej pohybovej hre. Ďakujeme.

        • Som veľké decko ...
          • Som veľké decko ...

            Dňa 14. novembra 2019 sa na našej základnej škole uskutočnila zbierka pod názovom HODINA  DEŤOM. Malí , veľkí, tínedžeri i dospeláci prispeli do pripravenej pokladničky svojou finančnou „troškou“.  Malí , veľkí, tínedžeri i dospeláci prispeli do pripravenej pokladničky svojou finančnou „troškou“. Celková vyzbieraná  finančná čiastka činí 147 Eur. Ďakujeme !!!

             

        • Malí veľkí hrdinovia tajomného lesa zo 4.A a 4.C
          • Malí veľkí hrdinovia tajomného lesa zo 4.A a 4.C

            Na Slovensku Sidi Féderová žije, čo prebúdza svet detskej fantázie.
            S ňou na chvíľu Billi som, čo lezie z domu cez okno von.

            Lesom sme s ňou putovali, tajomstvá sveta spoznávali.
            A chvíľami sme sa aj báli, keď sme sa s príbehom Dahla hrali.

            Či veríte a či nie, bolo to skvelé Osmijankove čítanie.

             

        • Dedko Babka
          • Dedko Babka

            S radosťou a potešením sme si dňa 6.11.2019 pri príležitosti „Úcty k starším“ pripravili akciu Dedko Babka spojenú s vystúpením našich detičiek z ŠKD a súťaží ,na ktorých sa zúčastnili starí rodičia so svojimi vnúčatkami. Deti si za pomoci pani vychovávateliek Márie Murckovej, Jozefíny Mancalovej, Janky Pekárovej a Veroniky Kasinovej pripravili básne a piesne, aby potešili starkých v škole, kde svoje babičky a deduškov pozvali.

            V závere programu sa navzájom obdarili - deti starkých vlastnoručne zhotoveným kvetom v tvare srdca a starkí ich zas potleskom. Ďakujeme, že sme sa spolu stretli, pochutili na koláčikoch a prežili príjemné popoludnie.

        • Dopravné ihrisko
          • Dopravné ihrisko

            Na sklonku jesene sa počas krásnych slnečných dní naši prváci spolu s triednymi učiteľkami vybrali na Dopravné ihrisko do Popradu. Pred samotným vstupom na ihrisko si vypočuli prednášku o bezpečnom správaní sa v cestnej premávke. Na kolobežkách a bicykloch si žiaci vyskúšali všetky dôležité dopravné situácie od najjednoduchších križovatiek, až po najzložitejšie so svetelnou signalizáciou.

            Všetkým prvákom sa táto hravá forma učenia veľmi páčila. Veď sa o tom aj sami presvedčte vo videu.

        • Úcta k starším
          • Úcta k starším

            Zavítala k nám jeseň a s ňou OKTÓBER – MESIAC ÚCTY  K STARŠÍM. Žiaci 2.C, 3.B spolu so žiakmi 2. stupňa pod vedením p. učiteliek G. Haničákovej R. Česelkovej a S. Sokolovej si pripomenuli aké je dôležité vážiť si starších ľudí, ktorí prežívajú jeseň života. Pri tejto príležitosti sme pripravili pre naše babičky a našich deduškov kultúrny program, v ktorom zazneli milé veršíky, scénky, veselé piesne a radostný tanec našich detí.

            Na tvárach  babičiek a deduškov sa objavil vďačný úsmev a zaznel potlesk. Mnohým z nich sa v očiach zaleskli aj slzy vďačnosti, že na nich naši najmladší nezabúdajú.

        • Aha! Krásna matematika a interiérové ihrisko
          • Aha! Krásna matematika a interiérové ihrisko

            O tom, že násobenie, delenie, grafy, kružnice a samotná  logika dokážu byť zábavné sa žiaci 2.C a 3.B triedy presvedčili a zažili na vlastnej koži pod vedením p. učiteliek G. Haničákovej a R. Česelkovej. Zažili tam matematiku bez pera, papiera a knihy na výstave Aha! Krásna matematika v Prešove. No a po dobrom obede v McDonalde  sa vybrali do interiérového ihriska Fundiland, kde si užili zábavu plnými dúškami.

             

        • Mobilita na Slovensku
          • Mobilita na Slovensku

            V týchto dňoch do našej školy zavítalo 20 študentov a 9 učiteľov zo zahraničných škôl  - Rumunska, Bulharska, Grécka a Talianska v rámci projektu „Remeslo má zlaté dno“. Naša škola sa na týždeň stala hostiteľom a organizátorom rôznych aktivít, ktoré absolvovali naši aj zahraniční žiaci a učitelia. Viac informácii v časti Remeslo má zlaté dno.

        • Boli sme na Dukle
          • Boli sme na Dukle

            Pri príležitosti 75. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa naši deviataci dňa 25.10.2019 zúčastnili na dejepisnej exkurzii na Dukle a vo Svidníku. Cieľom exkurzie bolo uvedomiť si hrdinstvo a obetu ľudí, ktorí v jednej z najťažších horských operácii druhej svetovej vojny bojovali za slobodu nášho národa, ktorá sa nerodila ľahko a priniesla so sebou veľké množstvo obetí.

            Naša exkurzia bola spojená s prehliadkou Vojenského historického múzea vo Svidníku, Pamätníka sovietskej armády vo Svidníku, Pamätníka československého armádneho zboru na Dukle spolu s cintorínom, kde sú pochovaní sovietski a československí vojaci. Na spiatočnej ceste žiaci si prehliadli bunkre z obdobia druhej svetovej vojny vo Vyšnom Komárniku. Veríme, že exkurzia bola veľkým zážitkom pre našich žiakov a stane sa prínosom na hodinách dejepisu v 9.ročníku.

        • Deň jablka
          • Deň jablka

            Hovorí sa: „Zjedz jedno jablko denne pre zdravie“. 21. októbra si pripomíname Svetový deň jablka. Na našej škole sme si v tento deň zasúťažili v súťaži tried „4 proti 4“, niečo nové sme sa naučili a pochutnali na výborných jablkových koláčoch. Naši družinári tiež vyrábali jabĺčkové dekorácie. Atmosféra bola naozaj výborná – zábavná aj poučná.

             

        • Halloween párty
          • Halloween párty

            Dňa 25.10. 2019 sa uskutočnila v jedálni našej školy Halloween párty, ktorú organizoval školský parlament.  Žiaci 4.- 9. ročníka prišli oblečení v maskách so strašidelným motívom, prevažne v čiernej, červenej, bielej a oranžovej farbe. Súčasťou večierka bola aj tombola a súťaž o „naj“ masku alebo Kráľa a Kráľovnú Halloween párty. Stali sa nimi Kristián Salamon zo 7.B a Karin Beňová zo 6.C triedy. Víťazom blahoželáme!